Selecteer een pagina

Je hebt ze er bij zitten, de negatieve dagen. Niet eens omdat er iets vervelends is gebeurt, soms heb je gewoon even je dag niet. Geen zin. Geen energie. Geen positieve flow. Een baaldag. Je zit in een negatieve vibe en alles is ellende. Hoe komen we hier nu uit?

Op zo’n negatieve dag lijkt alles veel erger dan het is. Mensen om je heen zijn minder aardig en er gebeuren stomme dingen waarvan je het gevoel hebt dat je daar geen controle over hebt. Het een maakt het ander nog erger en bovenal ben je niet blij met jezelf. Je baalt dat je een baaldag hebt.

Boos zijn omdat je boos bent. Verdrietig zijn omdat je verdrietig bent. Balen omdat je een baaldag hebt. Het zijn de emoties om de emoties die alles erger maken dan dat het is. Het niet kunnen accepteren van die emoties zorgt ervoor dat we vasthouden aan wat we graag willen loslaten. Niemand wil een baaldag zijn dus we vechten tegen onze eigen negativiteit en raken gefrustreerd als dat niet lukt (zie ook: ‘Je moet blij zijn met wat je hebt!’ Waarom is dat soms zo moeilijk?). En met onze poging geven we het zoveel aandacht dat de negativiteit groter wordt dan nodig is.

Gelukkig is negativiteit van tijdelijke aard. Geen enkel gevoel duurt niet eeuwig, ook positieve gevoelens niet. Alles wisselt elkaar constant af. Met dat besef is een baaldag alleen maar een dag, of misschien zelfs alleen een moment, en kan je in staat zijn om deze simpelweg uit te zitten. Waarom zoveel aandacht besteden aan iets wat tijdelijk is?

Aandacht geven aan je negativiteit maakt het groter dan het is. Je negatieve ‘state of mind’ opmerken en laten rusten laat de negativiteit langzaam naar de achtergrond verdwijnen. Je hebt misschien wel negatieve gevoelens, maar je bent ze niet en je hoeft je er ook niet eens naar te gedragen.

Een baaldag? Rustig voorbij laten gaan. Niets duurt eeuwig.