Selecteer een pagina

Je kent het wel. Je bent even een potje lekker aan het klagen en zeuren over wat er allemaal mis gaat in je leven en in plaats van een arm om je schouder krijg je te horen: je moet blij zijn met wat je hebt. Oftewel: zeur niet zo. Er zijn altijd mensen die het minder goed hebben dan jij!

Of misschien is het niet een ander die het tegen je zegt maar ben je het zelf. We zijn goed getraind om onze minder blije momentjes voor gezeur aan te zien en zeggen dan dat we blij moeten zijn met wat we hebben. Zo slecht is het allemaal niet dus waarom zou je je ergens druk om maken?

We leggen best een behoorlijke druk op onszelf en elkaar als we constant blij moeten zijn met wat we hebben. We hebben een beeld van hoe we ons zouden moeten voelen maar uiteraard voel je je niet elk moment van de dag zo (zie ook: Is het mogelijk om te stoppen met oordelen? ). In elk pad dat je kiest en in ieder leven heb je nu eenmaal minder blije momentjes.

Blij zijn met wat je hebt en even niet zo blij zijn, zijn dan ook twee verschillende dingen. Je kan ontzettend blij zijn met je leven maar na een nachtje slecht slapen is de blijdschap in de ochtend ver te zoeken. Even niet zo blij zijn is een moment opname maar het wil niet zeggen dat je het niet goed voor elkaar hebt en blij bent met wat je hebt.

De vraag is: ben je blij met wat je hebt en even niet zo blij of ben je misschien echt niet blij met wat je hebt en is het tijd voor verandering?