Selecteer een pagina

Ik vind het belangrijk om goed voor mezelf te zorgen. Niet omdat ik er goed uit wil zien maar omdat gezond zijn gelukkiger maakt. Ook met mijn maatje 36 is het belangrijk om te sporten en te zorgen voor een goede conditie. Daarnaast voel ik me beter als ik gezond eet, zowel fysiek als mentaal. Dus soms moet ik wel eens iets van mezelf. Want al die goede dingen gaan niet altijd vanzelf. Daar moet ik wel iets voor doen.

Sporten is bijvoorbeeld niet echt mijn ding. Eenmaal aan de gang vind ik het wel leuk maar ik moet mezelf er echt heen slepen. Al helemaal nu ik me heb opgegeven voor een cursus kickboksen op de zondag ochtend… Toch zit hier een hele sterke waarde achter: eigenwaarde. Jezelf belangrijk vinden (zie ook: Waarom luisteren naar jezelf zo moeilijk is). Word ik echt gelukkig van een potje kickboksen op de zondagochtend? Niet bepaald. Maar op de lange termijn wordt ik wel gelukkiger als ik gezond en fit ben. Iets moeten kan dus z’n voordelen hebben als je je ervan bewust bent waarom je dat dan moet.

Ik ben een doorzetter. Als ik iets wil dan ga ik ervoor. In het verleden zorgde dit er vaak voor dat ik over mijn grenzen heen ging. Als ik eenmaal een idee had dan moest en zou dat gebeuren en het liefst zo snel mogelijk. Zo kreeg ik het voor elkaar om in de badkamer planken op te hangen tijdens een hittegolf. Geen idee waarom dat per se die dag moest eigenlijk…

Als ik bedenk waarom iets zo nodig moet kom ik wel eens tot de conclusie dat er geen waarde achter schuilt. Er is geen waarom. Misschien is er wel een oordeel of gewoon een hele sterke drive maar het moeten is eigenlijk niet van toepassing.

Ga van alle dingen die je van jezelf moet eens na of het bijdraagt aan je waarden. Zo ja, welke? En zo niet, wat wil je dan?