Selecteer een pagina

Al een paar maanden loop ik er tegen aan dat mijn concentratie vrij laag is. Het lukt me niet om me te focussen op m’n werk en alle dingen die ik daarom heen wil doen. Deels komt dat omdat ik uiteraard, zoals altijd, never ending story, teveel tegelijk doe (nee echt?). Maar ik word ook afgeleid door mezelf. Met name door het denken aan één zinnetje: ik kan me niet concentreren.

Het woord ‘gedachtenwereld’ staat bovenaan deze pagina afgebeeld als een mooi kleurrijk thema. Dromerige kleuren met creatieve spetters. Maar stiekem is je gedachtenwereld soms een venijnig, onvoorspelbaar en manipulatieve aanwezigheid. Ook wel bekend als ‘je verstand’. Een aanwezigheid van gedachten die soms leuk en prettig zijn maar die je ook vaak op het verkeerde spoor kunnen zetten door vanalles te verzinnen dat niet waar is. We denken de hele dag door zo’n 60.000 gedachten per dag, in het geval van 50/50 wordt je dus 30.000 keer per dag voor de gek gehouden!

In discussie gaan met jezelf, oftewel je gedachtenwereld, a.k.a. je verstand, of proberen te stoppen met denken, is dan ook een vrij zinloze bezigheid die je afleidt van waar je eigenlijk mee bezig wilt zijn (zie ook: Rust in je hoofd door te stoppen met luisteren). Ik kan me niet concentreren. Ik heb niet genoeg focus. Ik baal ervan dat ik me niet kan concentreren. Hoe komt het toch dat ik geen focus heb? Ik wil stoppen met denken! Enzovoorts. Ondertussen wordt de gedachte de oorzaak van het probleem zonder dat je het door hebt.

Bewust worden van het feit dat je je laat leiden (of lijden) door je gedachten kan je oefenen. Ga maar eens zitten en probeer je te concentreren op je ademhaling. Je zal zien dat je verstand er alles aan gaat doen om je van je focus af te halen. Merk dit op, zonder oordeel, en ga weer terug naar je ademhaling. Het doel is niet om eindeloos naar je ademhaling te luisteren zonder dat er gedachten bij je op komen. Die gedachten komen toch wel. Je hoeft alleen maar op te merken dat ze er zijn. Je bent niet je gedachtenwereld. Je hebt een gedachtenwereld.

 

Iedereen kan leren om rustiger te worden van binnen, stilte te ervaren en mindful in het leven te staan. Kom gratis kennismaken om te kijken hoe ik jou kan helpen.