Selecteer een pagina

 

Dus ik ben
Stine Jensen
Rob Wijnberg


We identificeren ons met verschillende aspecten uit ons leven. Niet alleen tastbare aspecten zoals ons werk en sociale leven maar ook het feit dat we denken, voelen en een naam hebben. Maar wat is nu onze daadwerkelijke identiteit? Waar wordt dat door bepaalt?

In ‘Dus ik ben’ beschrijven de filosofen Stiene Jensen en Rob Wijnberg in tien korte hoofdstukken verschillende aspecten die ons identiteit geven en hoe hier door de maatschappij en vroegere filosofen naar gekeken wordt.

Wat maakt dit boek waardevol voor jou

Op zoek naar jezelf? In dit boek zal je geen antwoord vinden maar juist een hoop vragen. Vragen die je aan het denken zetten over waar jij je mee identificeert. Aan de ene kant haalt het alles waar je je tot nu toe aan hebt vast gehouden onderuit en aan de andere kant biedt het opluchting, er is geen antwoord.

Dit boek is gerelateerd aan de website www.dusikben.nl. Stine Jensen is ook in verschillende programma’s te zien op npo. 

Interessante levenslessen

  • Identiteit betekent in strikte zin ‘gelijk zijn aan’. De vraag naar de menselijke identiteit betekent dus in feite: waar valt een mens mee samen?
  • Hoe sterker het geloof/iemands principes, hoe directer de relatie met iemands identiteit. Een aanval op iemands geloof/principes kan door de ander ervaren worden als een aanval op diens identiteit.
  • Ons zelfbeeld hangt sterk samen met de baan die we hebben. Soms gaat de vereenzelviging met het werk zo ver dat het onderscheid tussen de persoon en zijn beroep grotendeels vervaagt.
  • De zoektocht naar identiteit is een zoektocht naar authenticiteit geworden.