Selecteer een pagina

Waar word je blij van? Wat maakt je echt gelukkig?

We zijn geneigd ons leven vol te stoppen met dingen waar we niet per se blij van worden. Dingen die voelen als ‘moeten’ waar we veel energie aan kwijt zijn. Keuzes die we maken zonder erbij stil te staan waarom (Hoe iets positiefs moeten tot stress kan leiden).

Weten waar je blij van wordt is belangrijk maar wordt nog wel eens onderschat. Van sommige keuzes worden we op dat moment erg blij maar kunnen op de lange termijn teleurstellend blijken. Bijvoorbeeld keuzes die ongezond zijn, mensen kwetsen of jezelf in de weg gaan staan.

Er is een verschil tussen tijdelijke en duurzame blijheid. Een tijdelijke blijheid voel je alleen op dat moment. Dat kunnen hele mooie momenten zijn die even belangrijk zijn als duurzame blijheid. Maar ook keuzes die je op de lange termijn niet gelukkig maken. Duurzame blijheid betekent dat je er niet alleen op dat moment blij van word maar dat je keuze een positief effect heeft op hoe je je voelt in de toekomst. In plaats van ‘waar word je blij van’ vraag je je af ‘waar blijf je blij van?’

Een keuze waar we blij van worden, of blijven, herken je op vele manieren. We zeggen vaak ‘doe wat goed voor je voelt’ maar blijheid kan je ook zien.  Vraag maar eens aan iemand naar een leuke ervaring. De persoon begint te stralen en te lachen. De houding wordt meer open.

Bij jezelf kan je dat ook zien. Als ik voor een keuze sta en ik vertel er over aan mensen dan kan ik opmerken hoe ik daarbij kijk. Wordt ik er vrolijk van als ik erover praat? Zit of sta ik rechtop? Blijf ik bij elk gesprek twijfelen? Door mezelf een spiegel voor te houden kan ik erachter komen of de keuze die ik wil maken een keuze is waar ik echt blij van word. Tijdelijk of duurzaam.

Waar word je blij van en waar blijf je blij van… Wat zie je in de spiegel?