Selecteer een pagina

Een beter milieu begint bij jezelf! De slogan uit de jaren ’90 die ons bewust heeft proberen te maken van effecten die ons gedrag kan hebben op het milieu. Een slogan met een krachtige kern van waarheid die niet alleen geldt voor het milieu maar voor veel meer aspecten in ons leven. Niet alleen een beter milieu begint bij jezelf, ook voor een betere wereld en een beter leven ben je zelf het startpunt.

Het is niet moeilijk om een ander te vertellen hoe hij zijn leven moet leiden. Of om stappen te bedenken om veranderingen in patronen aan te brengen. Tips te geven en te vertellen over je eigen ervaringen. Jouw objectieve blik kan een ander goed van pas komen. Maar soms is het niet nodig om het een ander te vertellen. Je kan inspireren door een inspiratie te zijn.

Wat we vinden en geloven is niet altijd hetzelfde als wat we doen en laten zien. Wat we verkondigen is niet altijd wat we zelf uitvoeren. En vaak zijn we ons er best van bewust dat we onze goed bedoelde adviezen niet altijd zelf opvolgen. Zo krijg ik zelf ook wel eens mijn eigen woorden/adviezen terug van vriendinnen.

Als je echt iemand wil laten zien dat de levensstijl of mindset waar jij in gelooft goed werkt, dan is dat door deze ook echt te leven (zie ook: De beste manier om je doelen te bereiken). Dan hoef je niets meer te vertellen, maar laat je het zien. Je hoeft geen advies te geven omdat jij vindt dat een ander dat nodig heeft. Advies wordt vanzelf aan je gevraagd als een ander ziet dat wat jij doet positief voor je werkt.

Inspireren is in die zin niet altijd een werkwoord. Je hoeft niets te doen om een ander te inspireren. Inspirerend is iets wat je bent door te doen wat je doet met volle overtuiging.