Selecteer een pagina

Inspiratie komt vaak uit onverwachte hoeken. Je belandt in een gesprek met iemand die je niet kent en voor je het weet ontdek je iets wat je nog niet wist. Of misschien komt een van je beste vrienden, of je moeder, met een nieuw boek, video of website die je aan het denken zet. Soms heb je het niet eens door dat zo’n moment inspirerend is.

Zo kunnen we bewust of onbewust inspirerende momenten verzamelen (zie ook: Open minded zijn: hoe doe je dat? ). Dat iets inspirerend is wil namelijk niet meteen zeggen dat we er op dat moment iets mee kunnen, of mee willen kunnen. Een inspirerend moment kan wel eens ‘te ver van je bed’ zijn, te ingewikkeld lijken of gewoon iets wat je wel graag zou willen maar nog niet klaar voor bent. Misschien vind je het wel inspirerend maar lijkt het je niets iets voor jou. In ieder geval niet op dat moment.

Na het opbouwen van een verzameling aan inspiraties gaat er wel eens een kwartje vallen: dit is wat ik wil! Meerdere inspirerende momenten in je leven vallen samen en zorgen voor een moment van inzicht. We gaan helder voor ogen zien welke veranderingen of nieuwe activiteiten ons goed doen en bij ons passen. Misschien heb je een nieuwe sport ontdekt, een nieuwe routine of een filosofie die je andere richtlijnen geeft.

Het onderscheid maken tussen een inspiratie en een inzicht kan ons helpen te bepalen wat blijvend of een experiment is. Een inzicht kan je niet afdwingen. Als we ons gaan verplichten veranderingen aan te brengen in ons leven waar we nog niet klaar voor zijn dan blijven ze vaak niet hangen. Dat wil niet zeggen dat we niets nieuws moeten proberen natuurlijk. Juist wel! Open staan voor nieuwe ervaringen geven meer kansen op meer inspirerende momenten. En juist die verzameling aan inspirerende momenten kunnen leiden tot een verrassend nieuw inzicht.