Selecteer een pagina

Minimalism. Living a meaningful lfe
Door: The minimalists


The minimalist zijn een Amerikaans duo die het minimalistische leven promoten. In deze levensstijl gaat het niet om het hebben van zo min mogelijk spullen maar voornamelijk om aandacht geven aan wat je waardevol vindt. Vaak zijn spullen daar geen onderdeel van. Het hebben van veel spullen wordt gezien als een afleiding.

‘Living a meaningful life’, een waardevol leven leiden, is de subtitel en geeft aan waar het boek eigenlijk over gaat. Als handvaten voor een waardevol leven beschrijven ze vijf verschillende waarden: gezondheid, relaties, passies, ontwikkeling en bijdragen aan de maatschappij. Ze geven tools om deze waarden meer aandacht te geven in je leven.

Wat maakt dit boek waardevol voor jou

Dit boek ben ik gaan lezen naar aanleiding van de documentaire ‘Minimalism’ van dezelfde makers als het boek. Het inzicht dat spullen een afleiding kunnen zijn van wat je waardevol vind heeft veel voor mij betekent en kan mogelijk hetzelfde voor jou betekenen. Waar de documentaire vooral gaat over spullen gaat dit boek over waarden en de focus hier op. De filosofie klinkt heel logisch maar om echt de stap te maken naar ‘een waardevol leven’ kunnen de documentaire en het boek je goede handvaten geven.

Interessante levenslessen:

  • Je hoeft geen ‘middelmatig’ leven te leiden alleen maar omdat mensen om je heen dat doen
  • Geluk is niet het uitgangspunt, een betekenisvol leven wel
  • We zijn niet onze spullen
  • Vraag jezelf af: op welk gebied in mijn leven voegt deze actie waarde toe?