Selecteer een pagina

Wanneer heb jij voor het laatst écht naar iemand geluisterd? Zonder oordeel? Zonder het voor de ander te willen oplossen?

Vaak in gesprekken waarbij iemand zijn of haar hart bij je lucht zijn we geneigd om voor die ander te gaan denken. Vanzelfsprekend. We willen immers graag helpen. Daar is niets mis mee en regelmatig is ons advies wenselijk. Maar met dat adviseren zijn we niet echt aan het luisteren. We vullen voor de ander in wat hij of zij het beste kan doen maar gaan voorbij aan de achterliggende gedachte. De kern van het probleem en waar deze ontstaan is. Wat is er nu daadwerkelijk aan de hand?

Luisteren zonder oplossingen en luisteren zonder oordeel is niet makkelijk. Je eigen aangeleerde patronen, levenservaringen, normen en waarden borrelen al snel boven als er zich een probleem voor doet. Of dat nu jouw probleem is of die van een ander. Probeer het maar eens. Ga een gesprek aan en laat alle oordelen en mogelijke problemen aan je voorbij gaan zonder daar iets mee te doen. Ik beloof je, je voelt de neiging om er wel iets mee te doen in je opkomen!

Als je wilt luisteren naar je hart gebeurt hetzelfde. Je zit ergens mee, je hebt een probleem of je wilt iets. Meteen komen oordelen, oplossingen, levenservaringen, aangeleerde patronen, normen en waarden naar boven drijven. Ze zijn er. Daar kan je niet veel aan veranderen (Is het mogelijk om te stoppen met oordelen?). Ze komen regelmatig van pas maar soms wil je ze even niet. Negeren heeft geen zin en oordelen over al die oordelen, oplossingen, levenservaringen, aangeleerde patronen, normen en waarden werkt uiteraard averechts.

Om te luisteren naar je hart hoef je ze niet te negeren, weg te drukken of te veroordelen. Neem een stapje terug. Stap even buiten jezelf. Laat alle onnodige informatie aan je voorbijgaan en kijk naar de kern van het probleem. Wat is er nu daadwerkelijk aan de hand? Wat speelt er in je hart? Vaak kan ik het samenvatten met één woord: eerlijkheid, vertrouwen, vergeven, doen…et cetera.

Wat is jouw woord?