Selecteer een pagina

Misschien dat je jezelf hierin herkent: je bent net begonnen aan een nieuwe uitdaging (zie ook: Het goede voornemen in een nieuw jasje. Durf jij de uitdaging aan?), bijvoorbeeld 3x sporten in de week. En dan komt er ineens iets anders leuks op je pad. Fotografie is echt helemaal jouw ding! Dus je schrijft je in voor een cursus. Halverwege de cursus kom je tot het besef dat de wereld vergaat en besluit de wereldverbeteraar in jou er iets aan te doen. Je begint het één na het ander en het 3x sporten in de week sluipt naar de achtergrond, evenals de cursus fotografie. Soms willen we een beetje teveel.

Als creatief persoon heb ik vaak veel ideeën. Ik kan er dan enthousiast van worden en meteen mee aan de slag gaan. Soms ga ik er zo in op dat al het andere naar de achtergrond verdwijnt en ik wat ik eerder begonnen ben niet af maak. En dat terwijl ik heel goed weet wat ik écht leuk vind en waar ik het liefst mijn aandacht en energie aan zou willen geven. De wereld zit gewoon vol verleidingen die moeilijk zijn te weerstaan. De persoon tegen wie ik dan ook het vaakst nee moet zeggen ben ik zelf. En ik begin daar steeds meer de waarde van in te zien.

Er is niets mis met random leuke activiteiten doen die jou op dat moment blij maken. Alleen voor sommigen van ons leiden ze ons af van de dingen waar we eigenlijk het liefst onze tijd aan besteden. Misschien ben je een fanatieke lezer maar komt het er niet van. Of je houdt ontzettend veel van koken maar je hebt er de energie niet meer voor door alle andere activiteiten die je doet. We bevinden ons in een wereld met een overvloed aan keuzes en hebben daardoor een enorm luxe probleem.

Maar uiteindelijk heeft iedereen wel een ‘big picture’. Een idee van wat je wilt in je leven en waar je naar toe wil groeien. De vraag is, draagt datgene wat je doet daaraan bij? Voegt het waarde toe aan je leven of is het een vluchtig idee waar je uiteindelijk toch niets mee wilt doen? Is het nodig om nee te zeggen? Niet nee tegen anderen die iets aan ons vragen, maar nee tegen onszelf en wat we van onszelf vragen.

Misschien kunnen we soms wat minimalisme gebruiken voor onze agenda. Minimalisme voor de leuke dingen om er het maximale uit te halen.