Selecteer een pagina

Wat ga jij doen deze vakantie? Gewoon even lekker niks doen… Als iemand dat zegt dan ben ik altijd benieuwd hoe dat er uit ziet. Ik vind het namelijk best lastig om écht niks te doen. En wat bedoelen we dan eigenlijk met ‘niks’? Is dat ontspanning? Op de bank zitten en voor je uit staren? Of iets doen wat geen betekenis heeft?

Op de één of andere manier wil dat ‘niks doen’ vaak niet lukken. Want uiteindelijk gaan we toch iets doen wat zinvol lijkt (zie ook: Jezelf verliezen in perfectionisme). Je hebt eindelijk tijd om de tuin bij te werken. Of misschien kan je een keer de ramen lappen. Op het moment dat je besluit om niks te doen blijkt er een hele waslijst aan klusjes te liggen en de valkuil is dan ook om daar iets mee te gaan doen. Want dat ruimt nu eenmaal lekker op! En daarna kan je eindelijk gaan ‘niksen’.

Toch is er altijd wel iets ‘nuttigs’ wat je kan doen. En dat is misschien ook wel het lastige aan niks doen: je voelt je niet nuttig. Er liggen nog zoveel dingen voor je die, in jouw ogen, gedaan moeten worden en dan wil jij overdag een film kijken met mooi weer buiten? Dat slaat toch nergens op!? Het is makkelijk om jezelf af te straffen voor het doen van iets wat vrij nutteloos lijkt. Het lastige aan even niks doen is misschien ook niet hetgeen wat we uiteindelijk gaan doen. Het is het toestaan dat datgene wat je doet niet ‘nuttig’ is of misschien wel helemaal nergens op slaat.

Dus wanneer doe je nu echt niks? Ik zie hier een leuke uitdaging voor mezelf om mijn tijd een keer doelloos en zinloos te besteden. En natuurlijk zie ik daarin de paradox dat dat ook weer een doel op zich is. Maar de druk afhalen van een activiteit dat deze altijd zinvol moet zijn en resultaat moet hebben zal al een hoop schelen. Het is mooi weer buiten, ik ga een film kijken!