Selecteer een pagina

Uit onderzoek blijkt dat als je voor een belangrijke gebeurtenis een paar minuten een superman-poze aanneemt je beter presteert. Jezelf het idee geven dat je sterk en krachtig bent (wat je ook echt bent natuurlijk) door op die manier te gaan staan is genoeg om je die extra boost te geven die je nodig hebt. Een extra boost om je onzekerheden te overwinnen.

Een ander onderzoek toont aan dat hoe vaker een idee genoemd wordt, hoe groter de kans is dat deze realiteit wordt. De kracht van herhaling. We kunnen dus heel vaak iets negatiefs tegen onszelf herhalen maar ook iets positiefs.

Er is volgens beide onderzoeken weinig verschil tussen de ‘werkelijke waarheid’ en de ‘illusie van waarheid’. We kunnen onszelf ervan overtuigen dat iets waar is ongeacht of dat echt zo is. Maar waarom is het dan soms zo moeilijk om in jezelf te geloven en zo makkelijk om te denken dat je iets niet kan? Waarom laten we ons zo vaak tegenhouden door onze angsten en onzekerheden?

Als het verschil tussen de werkelijke waarheid en de illusie van waarheid zo klein is zou ik dus kunnen gaan twijfelen of wat ik geloof werkelijk waar is of een illusie. Ik geloof vaak dat mensen helemaal niet op mijn ideeën zitten te wachten, werkelijk waar of illusie?

Ik geloof dat als ik iets wil, dat ik dat kan. Werkelijk waar of een illusie? Uiteindelijk maakt het niet uit of het waar is. Het verschil is dat de positieve ‘leugen’ me veel verder brengt dan de negatieve en me helpt om mijn onzekerheden te overwinnen. Een leugentje om eigen bestwil dus.

Als we zo goed zijn in liegen tegen onszelf over wat we niet kunnen dan zou het misschien tijd zijn om eens te gaan liegen over wat we wel kunnen. Be a superman!