Selecteer een pagina

Soms geloof je iets pas als je het met je eigen ogen hebt gezien. Of als je het zelf hebt ervaren. Iemand op zijn woorden geloven terwijl jij ervan overtuigd bent dat het toch echt anders is, dat is lastig. Want je weet zeker dat wat die ander zegt niet klopt. Jouw ervaring is heel anders! Toch kan het inspirerend zijn om wel in de ander te geloven en je eigen gedachtes even aan de kant te zetten. Luisteren met een open mind.

De waarheid is vaak relatief en subjectief (Superman: de kracht van een positieve leugen). Ieder heeft een eigen waarheid en een waarheid hangt vaak af van de context. Zelfs een appel kan je op verschillende manieren bekijken en de kleuren die jij er in ziet zijn niet precies hetzelfde zoals een ander ze ziet. Sterker nog, zelf zie ik met mijn rechteroog kleuren warmer dan met mijn linkeroog. Dus welk oog heeft nu gelijk?

Jouw waarheid is voor jou net zoveel waar als andermans waarheid voor diegene altijd waar is. Om je in een ander te kunnen verplaatsen is het eerst belangrijk dat je gelooft dat diegene mogelijk de waarheid spreekt. Ook al ben je het er niet mee eens. Je hoeft het er ook niet mee eens te worden, je hoeft het alleen maar te begrijpen. Begrijpen gebeurt pas als je het als een mogelijkheid beschouwt dat de ander gelijk heeft. Dan kan je zien wat er echt bedoelt wordt en creëer je een open mind.

Als je toe bent aan nieuwe inspiratie, bijvoorbeeld omdat je wat veranderingen in je leven wilt aanbrengen, of je zit met een probleem, dan kan je je laten inspireren door open te staan voor andermans waarheden, wijsheden en ervaringen. Je hoeft het niet te geloven maar doen alsof en het te onderzoeken stelt je open voor de mogelijkheid en kan je nieuwe inzichten geven. En dat… is de waarheid 😉