Selecteer een pagina

We hebben allemaal wel periodes waarin we gezonder willen eten, meer willen sporten, meer willen ontspannen et cetera. Soms hebben we zelfs de behoefte om onze levensstijl aan te passen omdat we niet blij zijn met de levensstijl die we nu hebben. We slagen er in om deze wensen een tijdje vol te houden en even vaak slippen we weer terug in ons oude gedrag. Het is niet makkelijk om patronen te doorbreken en te veranderen in iets nieuws. Maar zoals ik wel vaker zeg: moeilijk is niet onmogelijk.

Als we echt onze levensstijl willen veranderen dan komt daar meer bij kijken dan alleen het veranderen van ons gedrag. Je kan je anders gaan gedragen maar als de achterliggende gedachte niet helder is ben je snel geneigd om terug te vallen in oude patronen. Het ongemak van de verandering weegt niet genoeg op tegen de voordelen als je niet goed voor ogen hebt waarom je wilt bereiken wat je wilt bereiken.

Wat schuilt er achter ‘ik wil meer sporten’ of ‘ik wil gezonder eten? Een focus op het sporten of eten alleen is voor sommigen misschien genoeg maar een focus op de waarde die er achter schuilt is veel sterker. Een waarde kan zijn de band met je familie en vrienden, je gezondheid en plezier in je werk.  Maar ook waarden als jezelf ontwikkelen en van jezelf houden kunnen ervoor zorgen dat je je anders gaat gedragen als je daar de focus op legt. Wat zou je doen als je je focust op de waarde ‘ik wil gezond zijn’?

Uiteindelijk draait het bij het veranderen van je levensstijl om het hebben van een nog fijner leven en het creëren duurzame blijheid (Een kijkje in de spiegel: waar word je echt blij van?). Wat is voor jou belangrijk? Wat vind je waardevol? Je gedrag is een uitingsvorm van jouw waarden en hoe zichtbaar deze voor je zijn. Focus je je op de waarde dan ga je vanzelf de acties ondernemen die daarbij passen.