Selecteer een pagina

Je komt er niet onderuit: de negativiteit in de wereld. Zelfs nadat ik sinds een paar jaar gestopt ben met het kijken, lezen en beluisteren van het nieuws weet ik heel goed wat er speelt. Met name de minder leuke dingen die er spelen. Daar is ook geen krant of tv voor nodig want we hebben het er graag over in onze koffie pauzes. En vooral de gebeurtenissen waar we lekker over kunnen klagen. We kunnen er namelijk toch niets aan veranderen.

Soms ben ik ze beu, de zeurende gesprekken over nieuwsonderwerpen die al niet te positief zijn en waar we dan ook niet al te positief over mee praten. Wanneer mogelijk pas ik een van mijn eigen tips toe (Omgaan met negatieve energie: 3 praktische tips) om ze te ontwijken maar veel leuker is het eigenlijk om een heel ander gesprek te starten: een positief gesprek.

We vallen snel terug op de gebruikelijke zinnen: hoe was je weekend? Hoe gaat het? Of wanneer je iemand nieuw ontmoet: wat doe je voor werk? Prima gesprek starters maar er zijn nog veel meer mogelijkheden! Mijn nieuwe favoriet in een gesprek met iemand die ik net heb ontmoet: wat voor leuke dingen doe jij in je leven? En dan genieten als iemand begint te stralen terwijl diegene uitgebreid vertelt over zijn of haar passies.

Maar ook met iemand die je al langer kent kan je leuke, verfrissende gesprekken starten. Stel je vraagt: hoe gaat het? En je krijgt als antwoord: goed. Mooi! Wat gaat er allemaal goed dan? En daar gaat je gesprek al snel een hele andere, positieve kant op. Misschien niet eens omdat je vraagt naar de goede dingen, maar omdat je echt interesse toont in het antwoord.

Het is waardevol om het te hebben over de wereldse zaken die in het nieuws verschijnen en het is prima om er af en toe even over te zeuren. We hoeven niet blind te zijn voor wat er in de wereld speelt. Maar daarmee hoeven we ook niet blind te zijn voor de leuke, kleine momenten die recht voor ons gebeuren. Het mooie daarvan is, je hoeft er alleen maar naar te vragen! Kopje koffie?