Selecteer een pagina

Je handen voor je oren. Even weg van alle geluiden. Het is stil. Of toch niet? Je innerlijke geluiden, je adem, je gedachtes. Er is altijd wel iets. En toch is het ook stil. Het is altijd stil. Tot het niet meer zo is.

We worden vaak overprikkeld. Of we laten onszelf overprikkelen. Prikkels zijn er in ieder geval genoeg. Social media, televisie, het gemak van in contact zijn met elkaar. On demand halen we spullen in huis en in de wachtrij vermaken we ons met ons mobiel alsof wachten niet van deze tijd is. We zijn er zo aan gewend dat de meeste prikkels ons niet eens meer opvallen.

Door al die onrust lijkt het alsof er nooit stilte is . Alsof je nooit rustig kan zijn. Er is altijd wel iets. Pas als je je terug trekt in de bergen en als een monnik de hele dag mediteert, dan kan je zen zijn. Zo lijkt het. En ja, ‘zen’ zijn zal waarschijnlijk een stuk makkelijker zijn zonder al die prikkels.

Toch geloof ik dat je altijd al stil bent (zie ook: Ssst! Het observeren van innerlijk lawaai). Innerlijke stilte is niet iets wat je creëert, het is iets wat je bent. Je hoeft er niet naar te zoeken. Alleen we zijn afgeleid van onze innerlijke stilte door al die prikkels. Misschien zijn we het zelfs wel vergeten. Vergeten dat er los van al die prikkels een stilte is.

Veel prikkels kan je zelf kiezen. Social media, televisie, het gemak van in contact zijn met elkaar. Voor een groot deel overprikkelen we onszelf en elkaar. Hoe stil je je omgeving wilt hebben bepaal je zelf en is voor iedereen anders. Hoe meer prikkels je kiest hoe makkelijker je afgeleid wordt van je stilte. De stilte die je in je hebt.

Dus doe je oren dicht en geniet van de rust.

Gedachtenwereld is een coachpraktijk in Boxtel gericht op het leren omgaan met belemmerende, negatieve gedachten en patronen. Voorkom een burn-out of depressie en leer meer rust te ervaren, je pad te volgen zonder jezelf af te straffen voor wat er niet goed gaat en de dingen te zien zoals ze zijn.