Selecteer een pagina

Verslaafd aan liefde
Door: Jan Geurts


We zijn allemaal verslaafd aan liefde. Liefde in de vorm van romantische relaties maar ook in de vorm van andere soorten relaties. Vriendschappen, collega’s, onbekenden. Misschien niet zozeer verslaafd aan hun liefde maar verslaafd aan de behoefte om erkend te worden en waardering te krijgen. Dat komt omdat we volgens Jan Geurtz een negatief geloof hebben met daarbij gedragspatronen die erop gefixeerd zijn het negatieve beeld dat we van onszelf hebben te verstoppen. Met name voor anderen maar ook voor onszelf. Verschillende lagen bedekken op deze manier de pure vorm van wie we zijn.

In de tweede helft van het boek legt Geurtz uit hoe je terug komt tot de kern van wie je bent en je negatieve geloof en gedragspatronen los laat. Hierin omschrijft hij meditatie technieken die je daarbij kunnen helpen. In wezen verwoord hij wat meditatie voor je doet, hoe gedachten pijn veroorzaken en je de negatieve spiraal kan doorbreken.

Wat maakt dit boek waardevol voor jou

Schrik niet, dit boek kan best heftig zijn als je nog nooit te maken hebt gehad met meditatie en/of mindfulness. De eerste helft laat je namelijk geloven dat je alles fout doet en de gedachte daaraan net zo verkeerd is. We slaan onszelf continu op ons kop bij wijze van spreken en dat het is moeilijk te geloven dat de schrijver gelijk heeft. Want als hij gelijk heeft, dan doet dat best wel pijn. Het boek zal je alleen op weg helpen als je bereid bent te geloven wat hij schrijft.

Ben je zover dat je gelooft wat hij schrijft dan geeft het boek handvaten om mee verder te gaan. Zoals hij zelf zegt is het goed om hiervoor begeleiding te zoeken. Iemand die je helpt leren mediteren. Uiteindelijk gaat het erom dat je de kennis in de praktijk brengt.

Interessante levenslessen:

  • Het vermijden van pijn veroorzaakt meer pijn
  • De kern van ons zelfbeeld is zelfafwijzing en aversie tegen zelfafwijzing
  • Het relatiedenken suggereert dat een ‘goede relatie’ definitief en permanent is maar in wezen is niets definitief en permanent
  • Je partner is niet van jou