Selecteer een pagina

“Als het eng is, dan is het goed”. De wijze woorden die een vriend ooit tegen me zei. Want als het spannend is, dan ga je ervan groeien, leren, mogelijk falen en weer opstaan met een nieuwe ervaring. Als je er goed over nadenkt dan zou het leven erg saai zijn als alles makkelijk is en vanzelf gaat. Je wordt niet gelukkig van blijven hangen in een comfortzone (zie ook: Waarom we liever in onze comfortzone blijven). Dat zit niet in onze aard. Maar waar ligt de grens tussen een goede uitdaging en teveel hooi op je vork?

Ik heb er een handje vol van om teveel hooi op mijn vork te nemen. Dan voel ik me goed, zit lekker in m’n vel en kan ik de hele wereld aan. Tot die hele wereld me overneemt en ik het toch niet allemaal tegelijk blijk te kunnen. En dan moet ik weer een stapje terug doen, rust nemen en dingen laten vallen.

Als je geneigd bent teveel hooi op je vork te nemen is het niet zozeer belangrijk om ‘nee’ tegen anderen te zeggen, maar eerder ‘nee’ tegen jezelf. Wanneer is genoeg, genoeg? Een goede maatstaf die ik daarvoor gebruik is: is dit belangrijk? Is dit nu belangrijk? Heeft dit een toegevoegde waarde? Er zijn zoveel leuke dingen op de wereld maar niet allen dragen ze bij aan waar je uiteindelijk naar toe wilt. En niet alles is daadwerkelijk zo belangrijk als het lijkt.

En waar wil je dan uiteindelijk naar toe? Hoe wil je dat jouw leven er uit ziet? Wat is voor jou waardevol? Misschien wil je de focus leggen op het hebben van een gezond leven, veel tijd met vrienden/familie, werkplezier et cetera. Dragen de keuzes die je maakt daar aan bij? Zo kan je misschien wel een heleboel dingen schrappen die je wel wilt doen maar die je uiteindelijk teveel kunnen gaan worden.

Mijn dilemma is dat er teveel leuke dingen zijn in de wereld. En daar krijg ik weer teveel leuke ideeën van. Dus soms moet ik even stil staan en voor mezelf bedenken: draagt wat ik nu wil echt iets bij aan een, voor mij, waardevol leven?

Iedereen kan leren om rustiger te worden van binnen, stilte te ervaren en mindful in het leven te staan. Kom gratis kennismaken om te kijken hoe ik jou kan helpen.