Selecteer een pagina

Wat nu als ik niet goed genoeg ben? Die gedachte gaat de laatste tijd vaak door mijn hoofd. Ik weet wat ik wil, ik weet wat ik kan, maar kan ik de stap nu al maken? Ben ik al op dat niveau? Ook weet ik dat als we blijven twijfelen en niets doen, niet durven en niet gewoon de stappen zetten hoe eng ze ook zijn, we blijven zitten waar we zitten. Waar kies ik voor?

Er zijn verschillende soorten verandering. We kunnen bijvoorbeeld een routine veranderen, een handeling. Vaak een kwestie van discipline en wennen aan je nieuwe routine. Of we kunnen onze perspectieven veranderen. Open staan voor nieuwe ideeën en tot nieuwe inzichten komen die verheldering kunnen geven. En het is mogelijk om je pad te veranderen. Afwijken van waar je naar toe groeit en nieuwe keuzes maken. Keuzes die leiden tot een andere ontwikkeling. Keuzes waarbij niet alleen je handelingen en perspectieven veranderen, maar misschien ook je omgeving, je activiteiten en de manier waarop jij jezelf laat zien.

Wanneer we ons pad willen veranderen wordt er veel in beweging gezet. Waar leidt dat nieuwe pad naar toe? Hoe ga ik dat pad bewandelen? Wat kan ik verwachten en wat verwacht ik van mezelf? Er zijn veel meer onzekerheden, onduidelijkheden en misschien zelfs wel mogelijke ‘gevaren’, risico’s (zie ook: De Pipi Langkous methode). En dat maakt dat we kunnen gaan twijfelen. Ben ik wel goed genoeg? Kan ik dit wel?

Als het eng is, is het goed, zei een vriend tegen me. Dan weet je dat je je gaat ontwikkelen. Dat je nieuwe dingen gaat leren, ontdekken en gaat groeien. Dat er daadwerkelijk verandering komt. Het is niet moeilijk om je pad te veranderen, het is moeilijk om erop te vertrouwen. Kan ik dit wel? Ik weet het niet, maar het is het proberen waard.