Selecteer een pagina

 

Het is weer zo ver! De tijd om te starten met je goede voornemens is aangebroken! Week één gaat fantastisch, week twee nog redelijk en in week drie zijn we ze misschien al vergeten. Op de één of andere manier gaat er wel eens iets mis met onze goede voornemens. Zijn ze wel echt zo goed?

Een (goed) voornemen is, volgens het woordenboek, ‘iets wat je wilt gaan doen’. Een wens voor een bepaalde actie. Een intentie. Je kan je afvragen of het voldoende is om alleen maar je iets voor te nemen. Met het uitspreken van een wens ben je er namelijk nog niet. Een voornemen zet je misschien wel aan tot actie, maar is het wel een doordachte actie? Heb je bij je voornemen gedacht aan wat de moeilijkheden zijn die er bij kunnen komen kijken?

Stel je hebt het goede voornemen om vaker te gaan wandelen buiten. Het lukt je om twee keer in de week een ommetje te maken maar dan begint het: rotweer. En daar gaat je goede voornemen want met je intentie om te gaan wandelen had je je niet voorgenomen dat ook met slecht weer te doen (waarschijnlijk). Voor je het weet ben je weer terug bij af.

Om het goede voornemen wat meer body te geven wil ik bij deze graag iets nieuws introduceren: de goede uitdaging! Een ‘goede uitdaging’ is een uitdaging die je aangaat waarbij je niet alleen kiest voor de mooie kanten maar ook de moeilijkheden die er mogelijk bij op je pad komen. Het is niet voor niets een uitdaging. Je kiest voor de confrontaties, problemen, spanning en sensatie, puzzels of hoe je het ook wilt noemen die jij aan wilt gaan. Dat kan iets kleins zijn zoals de goede uitdaging om meer te gaan wandelen, weer of geen weer, je gaat die uitdaging aan! Of het kan iets groot zijn zoals het opzetten van een eigen bedrijf en alle moeilijke momenten die erbij komen kijken waarbij je doorzettingsvermogen flink op de proef gesteld wordt (zie ook: je pad veranderen: maar wat als je twijfelt?).

Mijn goede uitdaging voor 2019: niet meer afhankelijk zijn van mijn diploma als muziekdocent. Kortom, (ook) ander werk (kunnen) doen.

En nu jij!